Menjadi suami isteri bahagia

Kahwin ramai yang menganggap best betul tu.Tapi adakah semua suami isteri itu akan bahagia?Tidak jika kita tidak berusaha untuk mencari bahagia.Untuk bahagia kita perlu cari,kita perlu memberi,kita perlu bekorban,kita perlu jujur.

Jadi jangan hanya menanti bahagia.Bahagia perlu dicari.

Suami harus tahu mengambil hati isteri.Jangan terlampau kerap mengecilkan hati isteri. Belai isteri anda dengan belaian kasih sayang. Pujuk si isteri jika beliau merajuk.Ya betul tu kena pujuk la.Apa leceh?Ala dulu masa bercinta boleh je pujuk?Sekarang dah macam-macam alasan?

Jadi buatlah demi kebahagian.Jangan biarkan kebahagian itu lari.

Si isteri harus hormati suami.Jangan menengking suami.Jangan mengherdik suami.Sebab ia akan merimaskan suami.Ia akan meningkatkan kebosanan suami.

Jadi isteri harus elakkan membebel terlalu kerap!

Beri ruang.Biarkan suami memikirkan perubahannya sendiri. Beri nasihat secara baik.

Jadi sahabat jika rasakan ingin jadi suami isteri bahagia,mulakan tindakan hari ini.Jangan tangguh la ek.Dan selamat beramal.

15 thoughts on “Menjadi suami isteri bahagia

  1. suami & isteri mmg memerlukan dan mesti saling memahami.. kalau isteri marah, suami jangan turut marah dan mcam tu la sebaliknya..

  2. cik nin belum berkahwin so agak sukar nak bg pendapat tentang ni sbb belum alaminya lagi kan… Kalau ckp lebih2 karang, bila kena kat batang hidung sendiri baru tahu susah senangnya. hehe… tapi harap2 bila dah berumah tangga nanti semuanya ok la… dan sebarang ujian dapat ditempuhi bersama dengan pasangan sebaik mungkin. amin… ;)

  3. knp isteri selalu kn sabar dgn perangai suami..klau isteri terus terang apa x puas hati …mula lah si suami nak bengang..aduhai nasib si isteri

  4. Mungkin ramai terlepas pandang kadang-kadang suami isteri telah menjalankan kewajipan tetapi menjadi masalah kemudian. Ini gara-gara teknologi social web seperti facebook yang menyatukan balik cinta lama pasangan dengan kekasih lama masa sekolah umpamanya.

    Ini pernah berlaku pada seorang kawan saya, isterinya berjumpa kekasih lama melalui FB, lalu cinta lama berputik semula. Jadi huruhara rumahtangga. Nasihat saya jangan ambil ringan walaupun anda memang kasih mengasihi dengan pasangan masing-masing. FB memang alat ramai pasangan bercerai-berai masakini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>