HIV-Human Immunodeficiecy Virus

Apa khabar semua?Hari ni cinta nak bagi cerita sedikit tentang HIV.Sebab dengar kat tv3 dan hari ni ada sambutan Hari Aids Sedunia. Kenapa agaknya cinta nak cerita pasal HIV ni?Sebab cinta merasakan ramai tidak sedar bahawa HIV ni hanya boleh berjangkit melalui hubungan seks(bertukar-tukar pasangan),pemindahan darah,penggunaan bahan suntikan secara perkongsian dan menggunakan bahan peribadi seperti pencukur. Selain itu juga HIV juga boleh berpindah daripada ibu kepada anak.

Yang cinta nak cerita kat sini adalah sebagai seorang yang waras dan berakal kita harus mencari pasangan yang benar-benar bertanggungjawab. Cinta sedih jika lihat ramai betul perempuan menjadi mangsa kerana tersalah pilih pasangan yang menjadi penagih dadah dan akhirnya perempuan atau si isteri tadi menjadi mangsa mendapat penyakit AIDS.

Mungkin ini adalah perkara yang menjadi persoalan?Mengapa perlu memilih pasangan begitu?Cinta faham kita tidak tahu perkara begini berlaku.Namun sebenarnya kita harus tahu tentang latar belakang pasangan kita. Jangan terlalu percaya dengan pasangan akibat penangan cinta.

HIV tidak mengira cinta atau tidak. Langkah pencegahan adalah perkara penting. Tidak guna memilih pasangan yang terjebak dengan dadah dan akhirnya memakan diri kita. UjiaN HIVsebelum kahwin juga patut dijalankan bagi mengelakkan HIV ini merebak.

Moga sempena hari AIDS sedunia ini akan mendedahkan orang ramai akan bagaimana mencegah HIV daripada menular.Moga lebih ramai wanita akan terselamat dari jangkitan HIV.

Ni la Gambar Virus

4 thoughts on “HIV-Human Immunodeficiecy Virus

  1. syukur alhamdulillah ayesha tidak diberi dugaan seberat itu.. kesian jugak dengan wanita atau kanak2 yang hadapi penyakit macm 2, tapi kenapa dorg tak faham2 lg. kengkadang bila tgk perempuan Gro rasa kesian sangat..

  2. ayesha baru lepas tgk video rakaman abg salih, ada yang stuju dan tidak.. pekata kalau buat enty tentang cerita ni.. itupun klu tak melanggar batas budi bicara… topik, apa bila lelaki beri payung emas….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>